Jak robić przysmaki dla psów?
Sprawdź, czy pies może jeść dany składnik
Zanim przystąpisz do pieczenia psich ciastek zawsze dokładnie sprawdź, czy pies może jeść dany składnik. To ważne, aby ciastka były przede wszystkim zdrowe i nie zagrażały jego życiu. Przykładowo, chętnie używamy co wypieków gorzkiego kakao, tymczasem dla psów jest ono trujące. Podobnie sprawa wygląda z niektórymi dodatkami, na przykład bakaliami lub częścią gatunków orzechów. Nie kieruj się tym, co Ty lubisz – wybierz takie składniki, które będą bezpieczne i odżywcze dla psa. Nie używaj w ogóle cukru, soli, a już absolutnie słodzików, które są trujące dla psów.Wybieraj zdrowe zamienniki
To ważny aspekt przygotowania jakichkolwiek przysmaków. W większości z nich podstawą jest mąka. Możesz wybrać wiele jej rodzajów, ale pamiętaj, że klasyczna mąka pszenna jest najbardziej popularna dla ludzi – niekoniecznie najzdrowsza. Zamiast niej możesz zdecydować się na mąki pełnoziarniste albo bardziej nietypowe, na przykład owsiane. Będą nieco zdrowsze dla czworonoga, a przecież to na jego zdrowiu najbardziej Ci zależy, prawda?Podstawowa zasada tworzenia receptur
Jeśli pojąłeś już dwie wyższe zasady, czas na ich realizację. W każdej recepturze muszą być składniki suche oraz mokre. Te pierwsze to zwykle mąka, czyli baza. Im więcej jej dodasz, tym bardziej stałe jest ciasto. Jeśli mąki jest sporo, ciasto zagniatasz rękoma; jeśli mniej, możesz je wymieszać. Ma to wpływ również na stan ciastek. Te wykrawane z pomocą foremek będą zwykle kruche i łatwe do łamania. Te z ciasta nakładanego łyżką – miękkie. Dla ich wyrośnięcia potrzebujesz jednak zwykle proszku do pieczenia albo sody, dlatego zwykle dla psów piecze się ciastka kruche.Mokre elementy w przepisie stanowią zwykle jajka, jakiś rodzaj tłuszczu oraz płyn – mleko lub woda. W przypadku tłuszczu zdecyduj się na olej albo masło, zrezygnuj raczej z margaryny. Wybierz wodę, a jeśli chcesz jednak nabiał – mleko kozie albo jego przetwory, na przykład kefir.
Atrakcyjne i smaczne dodatki
Pamiętaj, że do ciasta na przysmaki możesz dodać również ciekawe dodatki. Jakie? Mogą to być ugotowane warzywa albo gatunki mięs i podroby, które następnie zblendujesz. Pozwoli Ci to otrzymać stałą masę, która łatwiej się przygotowuje i lepiej piecze. Dobrym dodatkami mogą być:- marchew,
- burak (dla psów innych niż białe),
- dynia (w dużych ilościach – jak wyżej),
- batat,
- wątróbka.
Suszone przysmaki dla psów
Inną metodą, która nie wymaga takiego przetworzenia i przygotowania składników, jest suszenie. Możesz przeprowadzić je w lekko otwartym piekarniku na termoobiegu i w temperaturze ok. 100 stopni, jak również w specjalnej suszarce do żywności. W ten sposób możesz suszyć owoce i warzywa, które Twój pies może jeść – dodatkowym plusem jest fakt, że i Ty możesz traktować je jako zdrową przekąskę. Z kolei specjalnie dla psa możesz suszyć mięso w formie cienkich pasków. Wybieraj takie części, które nie są bardzo tłuste, i dokładnie oczyść je z błon i tłustych tkanek.A może coś gotowego?
Jeśli nie jesteś mistrzem kuchni albo po prostu brak Ci czasu i pomysłów na tworzenie samodzielnie ciastek dla psów, wybierz gotowe produkty. Pamiętaj tylko, aby kierować się nie ich ceną, a przede wszystkim składem. Im prostszy i jaśniejszy jest skład, tym lepiej dla samych ciastek i Twojego psa.Najzdrowsze będą produkty, w których:
- nie ma nieokreślonych „produktów pochodzenia zwierzęcego”,
- mięso pochodzi z konkretnych gatunków zwierząt, które są opisane na etykiecie,
- zboża są ograniczone do minimum, a ich miejsce zajmują warzywa i owoce,
- nie ma cukru ani soli,
- nie ma dodatkowych barwników, substancji aromatycznych.